Ikan masak lemak cili api by lely. Sy nak beritau uolsss nih paling Senang nak buat gulai lemak cili api nih uolsss Ada bahan yg sangat mudah uolsss beli an sedap lgi tuh nati sy beritau yek. Ikan Patin Masak Lemak Tempoyak Warisan - Kuantan. Bahan-bahan: Ikan bawal- dipotong kecil ** optional santan serai daun ketumbar serbuk kunyit garam ajinomoto **optional bahan utk dikisar: bawang holland.
Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas. Masak bahan kisar bersama santan dengan api perlahan, sambil terus dikacau. Bila hampir mendidih, masukkan telur ikan dan daun kunyit, terus masak sehingga telur ikan masak. Cara termudah Membuat Ikan masak lemak cili api by lely memenuhi 11 faktor dari 5 larutan. Kamu bisa mencapai disebutkan sebelumnya.
satuan bahan Ikan masak lemak cili api by lely
- You need of ketul ikan tenggiri boleh juga diganti dgn ikan yg lain.
- Prepare of cili padi/ cabai rawit *.
- You need of bawang merah *.
- Prepare of bawang putih *.
- It's of lengkuas kunyit halia/jahe *.
- You need of serai di ketuk ketuk.
- Prepare of asam ko.
- You need of santan.
- It's of air.
- Prepare of garam dan perisa.
- Prepare of minyak untuk menumis.
Masak Lemak Telor Ikan Tenggiri memang menyelerakan. Resepi turun temurun dari kedah memang tidak mengecewakan. Ikan masin kurau masak lemak cili padi bersama nanas. Satukan ke dalam periuk bersama ayam tua dan serai yang diketuk tadi.
Ikan masak lemak cili api by lely sengaja senyawa
- Haluskan semua bumbu bertanda *.
- Panas kan sedikit minyak dlam kuali lalu goreng bumbu yang dihaluskan..gaulkan..goreng sampai beraroma..
- Lalu masukkan air biarkan mendidih..
- Kemudian masukkan ikan bersama serai asam keping garam dan perisa secukupnya..tunggu sampai mendidih..
- Terakhir masukkan santan gaul perlahan tunggu sampai mendidih lalu tutup api..siap dihidangkan bersama nasi...selamat mencoba.
Masak lemak is a vibrant yellow Malaysian curry with a supposed origin in Negeri Sembilan. The dish can be prepared with various proteins such as chicken (ayam), fish (ikan), daging (beef), or seafood, but the base is always the same - a creamy. Tentu ramai yang menggemari masak lemak cili api. Kena pula dengan air tangan ibu di kampung. Alor Gajah: Telur sotong dan ikan serta siput sedut masak lemak cili api yang dicampur keladi sudah cukup untuk menjadikan gerai Mohd Farhan Azwan Mohd Azlan di Masjid Tanah di sini, sentiasa dikunjungi pelanggan.
ليست هناك تعليقات:
Write التعليقات